Τη Δευτέρα η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ

Τη Δευτέρα κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ίδρυση της ΕΡΤ μετά από καθυστέρηση μερικών ημερών, καθώς το σχέδιο μνόμου αναμενόταν να κατατεθεί χθες Πέμπτη, 5 Μαρτίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η αιτία της καθυστέρησης στην κατάθεση του σχέδιου νόμου ήταν η εξεύρεση ορθής λύσης ως προς τα παρακάτω σημεία, τα οποία αποτελούν και τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Αναλυτικά οι βασικοί άξονες:

  • Επιστροφή των απολυμένων της 11/6/2013
  • Ομαλή μετάβαση στην ΕΡΤ επιλύοντας τα νομικά και τεχνικά προβλήματα που επινόησε η προηγούμενη συγκυβέρνηση δημιουργώντας το εκτρωματικό, ουσιαστικό και κανονιστικό πλαίσιο του κλεισίματος της ΕΡΤ, της μετάβασης προς το μόρφωμα ΝΕΡΙΤ δια της ΔΤ
  • Οικονομικός έλεγχος της ΝΕΡΙΤ
  • Ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση

Πηγές της κυβέρνησης προσθέτουν πως «η ΕΡΤ ανοίγει, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν. Ο δημόσιος φορέας θα λειτουργήσει προς την πραγματική εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού.

Η ΕΡΤ θα είναι πράγματι ανεξάρτητη από κάθε φορέα δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας διασφαλίζοντας την πολυφωνία, την ανεξάρτητη ενημέρωση, την υψηλή ποιότητα του περιεχομένου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους πνευματικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες να προβάλουν το έργο και τις ιδέες τους.

Η ΕΡΤ  θα έχει για την εκπομπή της όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα (αναλογικά, ψηφιακά, δορυφορικά, διαδικτυακά κα.) σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά  και προς τον απόδημο Ελληνισμό ανά την υφήλιο.

Η ΕΡΤ επίσης θα κατέχει, τηρεί, και παρέχει με ψηφιακό τρόπο στο κοινό το οπτικοακουστικό αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Οι πόροι της ΕΡΤ θα προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος από το οποίο απαλλάσσονται μεταξύ άλλων όσοι έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Η ΕΡΤ θα διοικείται από 7μελές Δ.Σ, εκ των οποίων δύο μέλη εκπρόσωποι των εργαζομένων. Υπάρχει πρόβλεψη σε σχέση με την κατάργηση παροχών, απολαβών και προνομίων.

Οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης της εταιρείας θα στηρίζονται στο ανταποδοτικό τέλος και δεν θα δημιουργούν καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Οι εξωφρενικές δαπάνες των εξωτερικών/μεικτών παραγωγών περιορίζονται δραστικά με ρητή πρόβλεψη στο νόμο».